-
Hoe reinig je je tapijt?
Van dagelijks reinigen tot het behandelen van hardnekkig vuil en hardnekkige vlekken: Dyson-ingenieurs James McCrea en dr. Calum Robertson delen hun beste tips om je tapijt schoon te houden.
-
-
Hoe populair tapijten en vloerkleden ook zijn wereldwijd, er zijn maar weinig mensen die weten hoe je ze moet reinigen en onderhouden. Los van het regelmatig reinigen om zichtbare ophoping van stof en vuil te voorkomen, kan het lastig zijn om erachter te komen wat je precies moet doen met hardnekkig fijn stof en hoe je vlekken moet verwijderen.
“Bij Dyson doen we al bijna dertig jaar onderzoek naar de beste manier om vloerbedekkingen, waaronder tapijten, te reinigen,” aldus James McCrea, Senior Mechanical Engineer bij Dyson.
“In ons Pick-Up Laboratory testen we hoe effectief onze apparaten stof, vuil en haren uit je huis verwijderen, waarbij we allerlei soorten vloerbedekking gebruiken – van vloerbedekkingen die aan de industrienorm voldoen tot tatami-matten, die je vaak in Japan ziet.”
-
Dagelijks tapijt reinigen
Om je tapijt mooi te houden, is een stofzuiger het belangrijkste hulpmiddel.
“Tapijten kunnen stof en vuil verbergen tussen hun vezels, maar ook microscopisch leven herbergen – zoals stofmijten, schimmels en allergenen – die allemaal invloed kunnen hebben op je welzijn. Het is dus belangrijk om niet te wachten met stofzuigen totdat het tapijt er zichtbaar vuil uitziet”, zegt James.
“Twee keer per week stofzuigen op de plaatsen waar je vaak komt en één keer per week in de andere kamers met tapijt is voldoende om stof en vuil op afstand te houden. Maar er zijn een paar trucjes die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier stofzuigt.”
-
-
1. Stofzuig langzaam. Door langzaam te stofzuigen krijgen de luchtstroom en de borstel meer tijd om het stof en vuil tussen de tapijtvezels te “roeren” en volledig te verwijderen. Langzaam stofzuigen helpt ook om onzichtbare allergenen die diep in het tapijt verborgen zitten, op te vangen.
2. Ga een paar keer over dezelfde plek – maar niet té vaak . Een paar keer over dezelfde plek gaan is het beste om het tapijt goed te reinigen, maar meer dan twee of drie keer geeft slechts een minimale verbetering, zo blijkt uit ons onderzoek in het laboratorium.
3. Gebruik de juiste accessoires. Hoewel het misschien een gedoe is om halverwege het stofzuigen van accessoire te wisselen, helpt dit het zichtbare én onzichtbare stof te verwijderen. Gebruik een kierenzuiger om moeilijk bereikbare plekken rond de rand van het tapijt te reinigen, of een gemotoriseerde miniborstel om stof in hoogpolige vloerkleden te verwijderen.
4. Vergeet niet de plekken die je niet kunt zien. Hoewel je er misschien niet meteen aan denkt, kunnen plekken onder bankkussens, meubels en in gordijnplooien stof en mogelijk miljoenen stofmijten en hun uitwerpselen herbergen. Als die verstoord worden, kunnen ze in de lucht terechtkomen en gemakkelijk ingeademd worden. Dit kan op zijn beurt allergieën veroorzaken, dus zorg ervoor dat je ze niet vergeet bij je regelmatige schoonmaakbeurten. Gemotoriseerde miniborstels zijn ideaal voor verborgen hoekjes van zachte materialen, terwijl zachte borstels of combinatie-accessoires voorzichtig stof kunnen verwijderen van gordijnen en boekenplanken.
-
Tapijtvlekken verwijderen
Naast de dagelijkse schoonmaak zijn er momenten waarop tapijten extra aandacht nodig hebben. Vlekken kunnen ontstaan door een aantal chemicaliën of chemische bestanddelen, zodat je misschien verschillende methoden moet gebruiken om ze uit je tapijt te halen. Maar het kan lastig zijn om erachter te komen welke schoonmaakmiddelen het beste zijn voor de klus. Sterker nog, hiermee aan de slag gaan kan zelfs gevaarlijk zijn.
Een studie van het CDC (centrum voor ziektebestrijding en ‑preventie) heeft uitgewezen dat het aantal vergiftigingen als gevolg van het samenvoegen van huishoudelijke schoonmaakmiddelen scherp is toegenomen tijdens de coronapandemie[1], omdat mensen hun huizen wilden reinigen met een mix van desinfectiemiddelen en bleekmiddel.
“Hoewel het verleidelijk kan zijn om te proberen een vlek zo snel mogelijk te behandelen met zoveel mogelijk schoonmaakmiddelen, is het van vitaal belang om schoonmaakmiddelen niet te mengen”, zegt dr. Calum Robertson, Chemical Research Scientist bij Dyson.
“Bij het behandelen van een vlek op je tapijt is het belangrijk om zo licht mogelijk te beginnen – en om altijd eerst het etiket te lezen van het middel dat je gebruikt!
“Als je begint met de lichtst mogelijke behandeling en daarna voorzichtig meer schurende middelen probeert, kun je vlekken goed en veilig verwijderen en beschadiging van je tapijt voorkomen.”
1. Stofzuig de vlek – indien deze droog is. Probeer niet producten zoals gemalen koffie of kruiden met een vochtige doek op te vegen – water kan de vlek erger maken, en mogelijk gaat die er dan helemaal niet meer uit. Probeer bij een vlek of morsen aan het oppervlak eerst te stofzuigen, tenzij de vlek al nat is. Vocht kan het mechanisme van je stofzuiger beschadigen.
2. Begin rustig met water en zeep. Tapijten zijn meestal geverfd weefsel, dus als je een middel gebruikt dat te sterk is voor een vlek, loop je het risico dat je ook de kleurstof van het tapijt verwijdert. Dep de vlek eerst voorzichtig met een oppervlakte-actieve stof, meestal warm water en zeep. Hiermee worden olievlekken, zoals die van vet of boter, afgebroken of geëmulgeerd en loopt je tapijt niet al te veel risico. Pas wel op met kwetsbare vloerkleden, want bepaalde soorten zeep kunnen de kleurstoffen aantasten.
3. Probeer een biologische behandeling. Voor vlekken op basis van eiwit, zetmeel of lipase, zoals bloed, gras en chocolade, kan een enzymatische oplossing goed werken. Enzymen werken door grote moleculen af te breken in kleinere, beter oplosbare moleculen. Gebruik warm water en biologisch wasmiddel en dep de vlek voorzichtig, totdat deze is opgelost.
4. Gebruik zo min mogelijk producten op basis van bleekmiddel. Sommige vlekken, bijvoorbeeld van thee, koffie of rode wijn, kunnen verkleuring van je tapijt veroorzaken, zodat je misschien wel een product op basis van bleekmiddel nodig hebt, maar gebruik dit dan in zo klein mogelijke hoeveelheden. Test het product altijd eerst op een onopvallend stukje tapijt en ga geduldig te werk. Te veel middel in één keer aanbrengen kan onherstelbare verkleuring veroorzaken van vlek én tapijt.
Discover Dyson
Het laatste nieuws van Dyson
Perscontact
Nederland
- Stuur een e-mail naar pers@dyson.com
Sociale media
- Facebook: facebook.com/dyson
- Instagram: @dyson, @dyson_nl